Home » Nieuw systeem helpt politie bij herkennen van vuurwerksnippers

Nieuw systeem helpt politie bij herkennen van vuurwerksnippers

Nieuw systeem helpt politie bij herkennen van vuurwerksnippers www.vuurwerkverkenner.nl

DEN HAAG – Dagelijks vinden incidenten plaats met zwaar vuurwerk. Het vuurwerk wordt gebruikt voor aanslagen op woningen, bedrijven of uit vernielzucht of als wapen tegen de mobiele eenheid. Nieuw systeem helpt politie bij herkennen van vuurwerksnippers Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) een webapplicatie vuurwerkverkenner.nl ontwikkeld om het onderzoek naar zulke incidenten te vergemakkelijken.

Onderzoek na een vuurwerkincident is geen sinecure. Het vuurwerk is in talloze stukjes en snippers uiteen geblazen. Vaak tot in de wijde omgeving van de plaats delict. Om onderzoek te kunnen doen, is het essentieel dat politiemensen weten welk vuurwerk is gebruikt en waarnaar zij moeten zoeken. De applicatie helpt de politie om meteen aan de hand van foto’s van snippers te herkennen welk (professioneel) vuurwerk is ontploft. Ook geeft de webapplicatie gelijk bijbehorende relevante informatie.

Bij het ontwikkelen heeft het NFI kunstmatige intelligentie toegepast. Het NFI heeft ervaring met het trainen van AI-modellen voor het herkennen van afbeeldingen. “We wilden kijken of we ook een model konden trainen om de vuurwerksnippers te herkennen. Zo ontstond het idee voor de webapplicatie”, zegt NFI-deskundige Jan Dalmolen.

De NFI-medewerkers trainden het AI-model door het voorbeelden van vuurwerk te laten zien, zowel intacte etiketten als snippers. In samenwerking met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zijn hiervoor honderden stukken zwaar vuurwerk opgeblazen. Daarna zijn duizenden snippers verzameld en op hoge kwaliteit gefotografeerd. Het gebruikte vuurwerk is beschikbaar gesteld door het OM en was afkomstig van inbeslagnames.

Leuke website voor labels te krijgen of te zoeken

Door dat het NFI vuurwerkverkenner.nl de lucht in heeft gegooid is ook een leuke site voor de vuurwerkliefhebbers die opzoek zijn naar diverse oude of nieuwe labels van het vuurwerk voor de verzameling. Zeker de moeite waard om de site eens te bezoeken.

labels zoeken op vuurwerkverkenner.nl

Nieuw systeem helpt politie bij herkennen van vuurwerksnippers Nieuw systeem helpt politie bij herkennen van vuurwerksnippers