Home » Duurzamer vuurwerk zonder plastic bij Comet Feuerwerk

Duurzamer vuurwerk zonder plastic bij Comet Feuerwerk

Het verdrijven van boze geesten, een kleurrijk schouwspel in de lucht, een knallend vuurwerk fascineert mensen al duizenden jaren. Alleen al in Duitsland werd rond de jaarwisseling 2022 en 2023 ongeveer 180 miljoen euro aan vuurwerk uitgegeven. Wat in een ver verleden echter begon met natuurlijke componenten, zorgt nu voor een milieuprobleem: plastic als onderdeel van de producten. Vuurwerk importeur Comet Feuerwerk uit Bremerhaven Duitsland heeft rond de jaarwisseling 2024 een nieuwe aanpak gekozen en heeft plastic vrijwel volledig uit zijn assortiment verbannen. Duurzamer vuurwerk zonder plastic bij Comet Feuerwerk.

We liepen er al een tijdje mee rond. Sterker nog, de Corona-fase gaf ons de tijd om dit project dat ons nauw aan het hart lag uit te voeren, zegt directeur Richard Eickel. De reden tijdens Corona pandemie werd er geen vuurwerk geschoten en werd er dus geen vuurwerk verkocht. Het was eigenlijk een bittere klap voor het bedrijf uit Bremerhaven met een jaaromzet van zo’n 50 miljoen euro maar Comet heeft toch geïnvesteerd in de ontwikkeling van duurzame componenten voor de vuurwerkartikelen.

Als je eenmaal dingen op tafel legt, komen er veel dingen samen, zegt Kai Steinbach, hoofd van de ontwikkelingsafdeling bij Comet. Het begint bij de deksels voor de lonten op de vuurpijlen, de koppen van de vuurpijlen zelf, en loopt door via de gehele verpakking tot aan de interne werking van de vuurwerkbatterijen. Samen met de vuurwerkleveranciers uit Azië hebben we gekeken en gecontroleerd wat voor plastic hoe kan het geruild worden.

Plasticvrij alternatief

We hebben uiteraard diverse vervangende materialen uitgeprobeerd, maar dat is niet helemaal veilig als het om brandbare stoffen gaat, zegt Richard Eickel. Alle producten moeten immers door onafhankelijke bedrijven zoals TÜV op veiligheid worden getest en volgens wettelijke voorschriften worden goedgekeurd. Uiteindelijk zijn we voor de vuurpijlen bijvoorbeeld uitgekomen op materiaal op papierbasis dat door maïszetmeel is gestabiliseerd en robuust genoeg is gemaakt.

Standplaatsen voor tafelvuurwerk, piepschuim als verpakkingsmateriaal ter bescherming, individuele plastic hoezen voor het starten van vuurwerkbatterijen Comet heeft ongeveer 600 verschillende artikelen in het assortiment en alles werd op de proef gesteld inclusief de verpakking. Het gebruikelijke klassieke kenmerk van raketten is natuurlijk de transparante plastic hoes. Dat hebben we ingeruild voor karton en tegelijkertijd hebben we betere en effectievere opslagmogelijkheden voor de verzending, zegt Kai Steinbach. Hij is bijzonder trots op de innovatieve verwerkingsmethoden voor individuele verpakkingen. Ook voor vuurwerk wilden we in bepaalde gevallen afstappen van lijm, en dat is gelukt. De stevige papieren omslagen zijn genaaid met afbreekbaar draad.

97 procent minder plastic

Het resultaat van het milieu-initiatief van Comet: Bijna alle plastic onderdelen in het vuurwerk zijn inmiddels vervangen. In aantallen betekent dit 97 procent minder plastic, benadrukt directeur Richard Eickel. De jaarwisseling 2024 was de eerste keer dat we onze plasticarme producten konden verkopen. De reacties van retailers en klanten waren goed. Wat echter niet te vervangen is, is de ontwikkeling van fijnstof bij het afsteken van vuurwerk.

We zijn ons er uiteraard van bewust dat dit altijd een milieuaspect zal blijven, benadrukt directeur Richard Eickel. Cijfers en wetenschappelijke gegevens moeten echter zo neutraal mogelijk en vooral correct worden bekeken. Uit een onafhankelijk onderzoek uit 2019 bleek dat de fijnstofniveaus van vuurwerk aanzienlijk lager zijn dan eerder werd aangenomen. In plaats van ongeveer 2.000 ton per jaar zoals meegedeeld door het Federaal Milieuagentschap is het slechts ongeveer 1.400 ton. Het Federaal Milieuagentschap heeft deze studie aanvaard.

De hoeveelheid fijnstof veroorzaakt door vuurwerk bedraagt ​​in Duitsland slechts 0,7 procent. Bovendien is dit fijnstof, in tegenstelling tot verbrandingsmotoren, wateroplosbaar en breekt het daardoor veel sneller af in de lucht. Roetdeeltjes uit bijvoorbeeld dieselmotoren zijn daarentegen waterafstotend en daardoor moeilijk afbreekbaar, zowel in de lucht als in het lichaam.

Het doel: de laatste 3 procent plastic vervangen

Het bedrijf werkt nu aan het verwijderen van de resterende drie procent plastic uit het vuurwerk. Het gaat onder meer over de verbrandingskamers in de vuurpijlen voor het drijfgas, zegt Kai Steinbach. Hierdoor ontstaat zo’n hitte dat we momenteel helaas plastic moeten blijven gebruiken. We zitten echter al in de testfase voor een vervangend middel en kunnen hopelijk binnenkort succes melden.

Welke milieuvriendelijke materiaalmix dit gaat worden is eigenlijk spannend. De temperatuur van een ontstoken vuurwerkster alleen al aan de hemel ligt rond de 2000 graden Celsius en doet dus niet veel onder voor die van onze zon. Hun lichtoppervlak bereikt ongeveer 6000 graden Celsius.

Duurzamer vuurwerk zonder plastic bij Comet Feuerwerk