Home » Geen vuurwerkshow meer bij Erasmusbrug tijdens jaarwisseling

Geen vuurwerkshow meer bij Erasmusbrug tijdens jaarwisseling

Nationaal Vuurwerk rotterdam vuurwerk nieuws 2024

Wie nog een keer van het Nationale Vuurwerk wil genieten, moet dat komende jaarwisseling doen. De show bij de Erasmusbrug, maar ook die in Nesselande en Hoek van Holland worden wegbezuinigd. Voor het kindervuurwerk op de Kop van Zuid in Rotterdam is het ook over en uit. Geen vuurwerkshow meer bij Erasmusbrug tijdens jaarwisseling.

Oproepen van oppositiepartijen aan het college om de shows te behouden, zijn weggestemd door de coalitiepartijen. Komende jaarwisseling zijn er nog wel vuurwerkshows voor de tienduizenden bezoekers, maar daarna is het voorbij.

De gemeenteraad sprak in de laatste week voor de politieke zomervakantie twee lange dagen over de Voorjaarsnota, de aangepaste begroting voor dit jaar en de jaren daarna. Rotterdam heeft te maken met forse financiële tegenvallers, onder meer vanwege de sterk gestegen kosten voor jeugdzorg, de WMO en bijstandsuitkeringen.

Om harde bezuinigingen of verhoging van gemeentelijke lasten voor de Rotterdammers en het bedrijfsleven te voorkomen, haalt het college 100 miljoen euro uit de reserves die zijn gevuld met de verkoopopbrengsten van Eneco. Het energiebedrijf leverde Rotterdam vier jaar geleden ruim 1,3 miljard euro op. Toch moeten er nog steeds jaarlijks tientallen miljoenen euro’s minder uitgegeven worden.

Korten op evenementenbudget

Het college kort daarom vanaf volgend jaar bijna 2 miljoen euro op het budget voor evenementen. Dat betekent geen subsidie meer voor het Nationale Vuurwerk, de Wereldhavendagen en de jaarlijkse Taptoe.

De Wereldhavendagen blijven bestaan; het Havenbedrijf Rotterdam liet eerder in het AD weten de portemonnee te zullen trekken, waardoor het voortbestaan van de Wereldhavendagen gegarandeerd is.

Meerdere oppositiepartijen probeerden de vuurwerkshows bij de Erasmusbrug, Hoek van Holland en Nesselande en het Kindervuurwerk te redden. De gemeente is er jaarlijks meer dan 1 miljoen euro aan kwijt.

Afsteekverbod lastiger te handhaven

De ChristenUnie, SP, CDA en 50PLUS denken dat het draagvlak voor het Rotterdamse vuurwerkverbod afneemt als er tegelijkertijd geen vuurwerkshows meer worden georganiseerd. En dat maakt de handhaving van het afsteekverbod nog lastiger dan het nu al is, vermoeden de partijen.

De organisator van het Nationale Vuurwerk stelde een maand geleden de gemeenteraad nog wanhopig voor om desnoods de shows in Hoek van Holland en Nesselande te schrappen. En als het echt niet anders kan, dan ook maar stoppen met het Kindervuurwerk aan de Wilhelminakade.

Het was allemaal tevergeefs, want de coalitiepartijen stemden het redding voorstel weg. Komende jaarwisseling 2024/2025 gaat het Nationale Vuurwerk nog door. Daarna is het voorbij, tenzij er alsnog ergens geld gevonden wordt of een nieuwe college – de gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart 2026 – er weer geld voor uittrekt.

Geen vuurwerkshow meer bij Erasmusbrug tijdens jaarwisseling Geen vuurwerkshow meer bij Erasmusbrug tijdens jaarwisseling

error: